Thermografie

Thermografie wordt gebruikt als een aanvullend diagnostische meetmethode, net zoals röntgen, CT, MRI, scintigrafie en echo. Met een thermografisch onderzoek breng je de warmte uitstraling van het paard in beeld. Bij mogelijke problemen kan er meer of minder straling zijn. Samen met gedegen kennis van de anatomie en fysiologie van het bewegingsapparaat van het paard kunnen we, met behulp van meer of minder afwijkende patronen, zien of er ergens mogelijk een probleem is.

Wat is thermografie?
Een theromografische camera is een instrument waarmee je de warmte-uitstraling van een object meet. Elk object straalt warmte uit, zo ook de huid van het paard. Een warmte beeldcamera detecteert deze infraroodstraling en zet deze om in pixels. Deze zijn gekoppeld aan een grote range van kleurennuances, zodat er een beeld ontstaat met diverse kleuren patronen. Bij veranderingen in het lichaam door bijvoorbeeld belasting, ontstekingen, drukkingen of blokkades is er verandering in de doorbloeding, waardoor de temperatuur van het oppervlakteweefsel in meer of mindere mate veranderd. Het thermografische beeld zal veranderen en zichtbaar worden in symmetrie verschillen, afwijkende patronen of een verhoogde warmte of juist een koude plek laten zien.

Wat kun je zien met thermografie?
Met een thermografisch onderzoek worden er warmteverschillen gemeten. “Deze worden ‘hot- en cold spots’ genoemd. Cold spots kunnen mogelijk duiden op zenuwschade, spierafbraak of gebieden aan die minder doorbloed zijn. Hot spots daarentegen geven aan dat er juist veel doorbloeding is;  een ontsteking, drukkingen, overbelasting, compensatie etc.  Warme plekken hoeven niet altijd slecht te zijn, soms zijn structuren altijd warmer. Denk daarbij aan holtes, weinig/geen haar, bloedvaten of het geeft compensatie aan van een andere structuur en kan het ‘probleem’ dus ook elders op juist een koudere plek zitten.”

Voordelen
De voordelen van thermografie zijn:

  1. het onderzoek is contactloos
  2. thermografie geeft geen schadelijke straling
  3. het paard niet verdoofd hoeft worden
  4. het gehele paard wordt in beeld gebracht
  5. kosten zijn relatief laag.

Het voordeel wat veel klanten ervaren bij een thermografisch onderzoek is het feit dat er naar het gehele paard wordt gekeken. Het geheel geeft de eigenaar inzicht in mogelijke probleemlocaties of aandachtspunten.
Er zijn verschillende aanleidingen voor een onderzoek, soms zijn mensen al jaren aan het zoeken naar een oorzaak van een probleem en soms willen ze met een gerichte zoeklocatie naar een dierenarts.

Beperkingen
Thermografie kent wel beperkingen:

  1. De nauwkeurigheid van de camera die een temperatuurverschil van 0,02 graden Celsius kan meten, maakt dat de kleinste veranderingen gemeten worden.
  2. Ook invloeden van buitenaf kunnen hierdoor een vertekend en verkeerd beeld geven.
  3. Een andere beperking is dat je alleen warmteverschillen van het huidoppervlak meet en niet kunt zeggen op welke structuren het zit of in welke gradatie. Om dit te bepalen is een aanvullend onderzoek nodig.

 

Contact

Equipartners
Mitswegestraat 138
B-8480 Eernegem

00-32-494-082716

Equipartners : kwaliteit in diergeneeskunde en revalidatie

Hydrotherapie