Wat is hydrotherapie?

Vroeger stonden paarden in koud stromend water of in beekjes of liepen ze in de zee als hulpmiddel voor de behandeling en preventie van beenproblemen. De dag van vandaag is het afspuiten met koud water na een training of een koers een standaard procedure.

Hydrotherapie is een vorm van bewegingstherapie waarbij gebruik gemaakt wordt van de hydrostatische en hydrodynamische eigenschappen van water. Door paarden in water te laten bewegen kunnen we de spieren trainen zonder de gewrichten te belasten of de weerstand van het water gebruiken om spieropbouw, evenwicht, uithouding en standverbetering te verkrijgen.

Het water verbetert de doorbloeding van de weefsels en zorgt voor een versnelling van het genezingsproces en de wondheling. De druk van het water op de borstkas zorgt voor een training van de ademhalingsspieren wat in een grotere longcapaciteit resulteert. Primair doel van de aquatherapie is dus spiermassa opbouwen en spiertonus verbeteren. Wanneer we dit gericht rond bepaalde gewrichten doen dan zal dit leiden tot een betere stabiliteit van die gewrichten met minder pijn en betere functionaliteit tot gevolg.

In ons revalidatiecentrum maken we gebruik van een onderwaterloopband of aquatred.

Deze loopband kan ingesteld worden op snelheid, duur en hellingsgraad, al naargelang het trainingsschema van uw paard.

We kunnen zowel met koud (2 graden) als met warm (34 graden) water werken.

Het waterniveau wordt aangepast aan de ligging van de lichaamsdelen die moeten aangepakt worden. Bijvoorbeeld bij atrofie van de m. quadriceps wordt de waterstand tot net boven de knie gebracht. Op deze plaats is de weerstand hoger en vraagt dit een grotere werking van deze spiergroep.

Na gebruik wordt de stapper grondig gereinigd.

 

Contact

Equipartners
Mitswegestraat 138
B-8480 Eernegem

00-32-494-082716

Equipartners : kwaliteit in diergeneeskunde en revalidatie

Hydrotherapie