OCD of Osteochondrose Dissecans

Wat is osteochondrosis dissecans of OCD?

OCD bij paarden is een groeistoornis van de gewrichten en geeft aanleiding tot gewrichtsmuizen. In het bot kan het voorkomen dat er een scheurtje ontstaat, dit wordt dan OC genoemd. Wanneer dit scheurtje verder gaat totdat er een stukje bot losscheurt en in het gewricht terecht komt, dan wordt dat OCD genoemd. Alleen een operatie kan het probleem van OCD bij paarden verhelpen.

OCD komt bij paarden het meest voor in het spronggewricht, gevolgd door het kniegewricht, het kogelgewricht en de hals- en rugwervels.
OCD kan bij paarden symptoomloos verlopen en hoeft dus geen probleem te zijn voor het paard. Er is echter wel een mogelijkheid dat OCD kreupelheid tot gevolg heeft op latere leeftijd en blijvende schade aan het gewricht veroorzaakt.

Voorkomen van OCD

Bij OC/OCD bij paarden spelen drie factoren een rol:

Erfelijkheid

OC/OCD bij paarden is erfelijk en om OC/OCD uit de fokkerij te laten verdwijnen wordt er selectief gefokt. Het probleem is dat paarden die geen symptomen vertonen toch drager kunnen zijn.
Een merrie en een hengst die beide OC/OCD vertonen krijgen ook een veulen die de ziekte OC/OCD vertoont. Is een van de ouders echter gezond (ook geen drager) en de andere is wel ziek, dan krijgen ze een veulen dat een drager is. Hij vertoont de ziekte dan niet. Wanneer een van de ouders ziek is en de ander is drager dan, is er 50% kans dat het veulen ziek wordt, maar er is ook 50% kans dat het veulen drager wordt.

Voeding

Of voeding te maken heeft met OC/OCD bij paarden staat nog steeds ter discussie. Maar voeding lijkt toch een ondersteunende rol te hebben in het voorkomen van OC/OCD. Vooral koper (Cu) is belangrijk in de voeding van de merrie en het veulen, koper is een essentiƫle bouwstof voor het herstel van bot en kraakbeen. Daarnaast kan overvoeding bij jonge paarden de OC/OCD verergeren.
De jonge paarden krijgen dan een te hoge energievoorziening. De groei van de beenderen gaat dan te snel waardoor vergroeiingen op het bot ontstaan. Krijgt het jonge paard daarnaast wel veel beweging dan neemt dat een deel van de energievoorziening weg voor het groeiproces.

Beweging

Beweging is zeer belangrijk bij de opfok van jonge paarden. Kraakbeen wordt sterker als het paard beweging krijgt. Beweging zorgt ook voor een betere doorbloeding en daardoor voor een betere voeding van het kraakbeen, bot en pezen. En daarnaast is beweging belangrijk voor het verkleinen van de energievoorziening, zoals hierboven te lezen is. Intensieve belasting moet bij jonge paarden echter wel voorkomen worden omdat dit tot overbelasting leidt, waardoor pezen en kraakbeen kunnen worden aangetast waarna er geen volledig herstel meer is.

Oorzaak OC/OCD bij paarden

Een gewricht is opgebouwd uit twee of meerdere botten die met elkaar scharnieren. Op beide botuiteinden zit een laagje kraakbeen. Tussen die twee laagjes kraakbeen zit een gewrichtsspleet die gevuld is met gewrichtsvloeistof (synovia).

In de embryonale fase, dat is de vroegste ontwikkelingsfase van het nog ongeboren veulen, worden alle beenderen van het veulen in de vorm van kraakbeen aangelegd. Als het veulen geboren wordt tref je dus veel kraakbeen aan. Al voordat het veulen geboren wordt begint dat kraakbeen bot te worden en dit gaat verder na de geboorte. Zo wordt het kraakbeen dus langzamerhand allemaal omgevormd tot bot. Om te kunnen groeien zit aan beide uiteinden van ieder bot een groeischijf. Deze groeischijf bestaat uit kraakbeen en vermenigvuldigd zich. Dit kraakbeen wordt, net als in de baarmoeder, omgezet in bot en zo groeit het veulen.

Op jonge leeftijd gaat er iets mis met de stofwisseling, hierdoor wordt de groei van het kraakbeen verstoord. De oorzaak van OC/OCD bij paarden is dus en storing in de omzetting van kraakbeen naar bot. Hierdoor is het bot onregelmatig aan het uiteinde en vertoont het kraakbeen op sommige plaatsen een verdikking. OC/OCD ontstaat meestal bij paarden van 4 maanden tot 2 jaar oud.

De losse botstukjes kunnen irritatie veroorzaken. Op de plek waar het losse stukje bot vandaan komt, komen er stoffen vrij die zorgen voor de productie van veel en dun gewrichtsvloeistof. Het gewricht ziet er hierdoor dik uit en de smering wordt minder waardoor in een later stadium artrose kan ontstaan.

Operatie bij behandeling OC/OCD

Bij OCD kan alleen een artroscopie uitkomst bieden, waarbij de losse botfragmenten worden verwijderd en ruwe botoppervlakken weer glad worden gemaakt met een shaver.Dit is voor ons een routine operatie en als deze op het juiste moment en vakkundig is uitgevoerd kan je na enkele maanden rust de training van je paard weer opnemen.

Indien wordt besloten een operatie van OCD bij paarden uit te voeren dan is op jonge leeftijd opereren voordeliger voor een paard. Een jong paard vormt nog kraakbeen waardoor de kans op goed herstel groot is. De operatie kan vanaf een leeftijd van 18 maanden worden uitgevoerd. Belangrijk is hoe vroeger hoe beter.

 

Contact

Equipartners
Mitswegestraat 138
B-8480 Eernegem

00-32-494-082716

Equipartners : kwaliteit in diergeneeskunde en revalidatie

Hydrotherapie