Luchtzakmycose

Luchtzakmycose is een schimmelinfectie van de luchtzak. De luchtzak is een uitpuiling van de buis van Eustachius, een buis die het oor verbindt met de mond. De buis van Eustachius helpt de luchtdruk regelen in het middenoor.
Aspergillus, een schimmel, is een van de oorzaken van infecties in deze luchtzak. De infectie wordt meestal gezien bij volwassen paarden die op stal staan. Luchtzakmycose veroorzaakt schade aan de craniale zenuwen en de bloedvaten in het slijmvlies van de luchtzak, zelfs in die mate dat paarden een dodelijke bloeding kunnen krijgen doordat een van die bloedvaten “kapot gevreten wordt” door die schimmel.

Symptomen

Het meest voorkomende symptoom van een infectie in de luchtzak is bloeden uit de neus langs één kant. Moeilijkheden bij het slikken is een andere veel voorkomend symptoom. Paarden met luchtzakmycose en die moeite hebben met slikken hebben vaak een slechte prognose. Andere verschijnselen zijn onder meer ademnood, laag houden van het hoofd, vochtophoping en zwelling van het hoofd.

Diagnose

De diagnose is gebaseerd op de geschiedenis, symptomen en het onderzoek van de keel met een endoscoop.

Behandeling

Behandeling kan moeilijk zijn, en het is niet altijd effectief. Anti schimmel producten die locaal toegediend worden in de luchtzak is de gebruikelijke behandeling voor luchtzakmycose. Indien er schade aan de bloedvaten is kan het nodig zijn om een operatie uit te voeren om het aangetaste bloedvat te sluiten.
Dit kan een fatale bloeding voorkomen.

Contact

Equipartners
Mitswegestraat 138
B-8480 Eernegem

00-32-494-082716

Equipartners : kwaliteit in diergeneeskunde en revalidatie

Hydrotherapie