Hoe werkt hydrotherapie?

Hydrotherapie bij paarden steunt op zes fundamentele factoren : temperatuur, zoutconcentratie van het water, hoogte van het water en tenslotte de hoeveelheid zuurstof in het water.

1. Temperatuur

De toepassing van koude (tussen de 2 en 4 °C) op ledematen geeft 3 fundamentele reactie in het lichaam :

  1. Op cellulair niveau: de metabole respons van de cellen wordt verminderd, zodat de cellen minder zuurstof nodig hebben om te functioneren en waardoor er minder schade kan optreden door hypoxie (zuurstoftekort).
  2. De permeabiliteit (doorlaatbaarheid) van de bloedvatwand daalt zodat de hoeveelheid vloeistof die zich ophoopt in het beschadigde gebied gaat verminderen.
  3. De koude verdooft het beschadigde  gebied tot op zekere hoogte zodat hydrotherapie als analgeticum kan dienen.

Een van de beste eigenschappen van koude therapie is dat het geen negatieve invloed heeft op de normale genezingsprocessen na een trauma.

Bij equipartners gaan we nooit beneden de 2 °C zodat we het negatieve effect van koude therapie met ijs niet hebben. Bij gebruik van ijs kan er eventueel bijkomende weefselschade optreden.


2. Zout Concentratie

De zoutconcentratie van het water heeft een positieve invloed op het genezingsproces. Een hogere concentratie zout heeft een positief effect op een genezingsproces omdat het als het ware het aangetaste gebied “droog trekt”

3. Hoogte van het water?

Hoe hoger het water in de stapper staat hoe meer fysieke druk op de beschadigde weefsels hoe meer schadelijke vloeistof er “uit het beschadigde gebied geduwd wordt”.

4. Opwaartse druk

Volgens de wet van Archimedes ondervindt ieder lichaam in water een opwaartse kracht, gelijk aan het gewicht van het volume van het verplaatste water.

Wanneer een dier in het water ligt, weegt hij slechts iets meer dan de door hem verplaatste hoeveelheid water.  Volgens Strasburger weegt een dier in een volbad ongeveer 10% van zijn feitelijk gewicht.  Hoe meer er van het lichaam boven het water steekt, des te zwaarder wordt men in verhouding tot het water.
Deze opwaartse kracht van het water is één van de belangrijkste aspecten in de revalidatie. De paarden kunnen zelf veel vlugger actief bewegen in het water dan op het droge doordat het dier minder zwaar belast wordt.

5. Wrijvingsweerstand

Wanneer een lichaam door het water wordt bewogen, dan moet daarbij een weerstand overwonnen worden.  Deze weerstand wordt groter naarmate men sneller beweegt en naarmate het aanrakingsvlak groter wordt. Als we de beweging langzaam uitvoeren i.p.v. snel, zal de langzaam uitgevoerde beweging minder moeilijk zijn.

Deze wrijvingsweerstand kan benut worden als spierversterkende oefentherapie, nadat de gewrichtsmobiliteit hersteld is.
 
6.  Extra zuurstof
 
Extra zuurstof in het water brengen  heeft een tweevoudig effect:
  1. Het extra zuurstof gaat oplossen in het water en zal het zachte weefsel onderwerpen aan een milde massage.
  2. De verhoogde zuurstofconcentratie verhoogd ook rechtstreeks het genezingsproces
Daarnaast hebben paarden de neiging om meer te ontspannen in koud water, dat blijkt uit een lagere hartslag als ze hydrotherapie krijgen.

Contact

Equipartners
Mitswegestraat 138
B-8480 Eernegem

00-32-494-082716

Equipartners : kwaliteit in diergeneeskunde en revalidatie

Hydrotherapie